توضیحی بر یک پاسخ مبهم!

📺 اخیرا برنامه تلویزیونی سرچشمه اختصاص یافت به موضوع انجمن حجتیه. جناب آقای بازرگانی که از جداشدگان از این گروه در پیش از پیروزی انقلاب هستند، مطالبی فرمودند که قابل استفاده بود.

اما لازم است تا نکاتی نیز در تکمیل و یا تصحیح برخی از این فرمایشات ذکر شود.

🔸در بخشی از این برنامه، مجری میپرسد: «آیا هر کسی که عضو مدارسی که تحت نظر انجمن بود، وارد این مدارس میشد، الزاما باید عضو انجمن هم میشد یا نه عضوگیری از بچه های دیگر به صورتهای دیگر رخ میداد؟»

🔹 آقای بازرگانی فرمودند: «نخیر، آنجا هم به شدت فیلتر وجود داشت. در بعضی موارد سراغ خانواده ها هم میرفتند. این خانواده که این پسر میخواهد از این خانواده جذب انجمن بشود، برادرش جزو دانشجوهای معترض دانشکده فنی نباشد. پدر این خانواده عضویت در هیچ گروهی نداشته باشد، زندانی سیاسی نباشد. اینها را دقت میکردند. و بنده اثبات میکنم که ساواک هم با اینها همکاری میکرد در دادن استعلامها.»

🔻از آنجا که پاسخ به این پرسش کمی مبهم به نظر میرسد و میتوان دو نوع برداشت از آن نمود، لازم به توضیح است که اگر منظور جناب آقای بازرگانی از وجود فیلتر در جذب، مدارس مرتبط با انجمن است، این سخن چندان صحیح نیست.❗️

بله، مدارس انجمنی فیلترهای خاص خود را داشته و دارند. نمونه هایی هم از عدم پذیرش دانش آموزانی که گرایشات سیاسی داشتند وجود دارد. اینکه دانش آموز چه نوع خانواده ای هم دارد، قطعا بررسی میشده. حتی نظارت ساواک بر مدارس و برخی تبادل اطلاعات نیز صحیح است.

✅ اما اینگونه نبوده که به صرف اینکه پدر دانش آموزی زندانی سیاسی یا مبارز باشد، او را نپذیرند. تعداد قابل توجهی از فرزندان مبارزان، حتی در همان زمانی که پدرشان در زندان بودند، در این مدارس تحصیل میکردند.

اما اگر منظور از این فیلتر، هنگام عضویت در خود تشکیلات انجمن است، در آنجا هم باید گفت که به یقین اهمیت عدم سیاسی بودن فرد و خانواده اش برای تشکیلات مهم بوده. حتی در مواردی اخراج میکردند. ولی تا حد قابل توجهی هم بستگی به مصداق داشته که محاسن آن فرد برای تشکیلات بیشتر بوده یا معایبش.

#نقد_نقد_انجمن_حجتیه شماره ۹

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.